Naturalny miodek stosowany jest między innymi jako towar jadalny o znakomitym zmysłu smakowym, ale o wiele fundamentalne muszą być dla nas jego własności o charakterze zdrowotnym. Jest świetnym dodatkiem do dań głównych jak również niezliczonej ilości dań deserowych, ale to fakt, że dopomaga przy wielu schorzeniach, to jest zdecydowanie bardzo ważne.

a-spoonful-of-honey-1475438Jeśli chodzi o skład miodu, nie jest to przesadnie wielowymiarowa substancja. W dużej części są to cukry proste, bowiem w naturze spełnia misję substancji zapasowej – składu niezbędnej siły. Tak prosta do przyswojenia energia, wyposażona na dodatek w najistotniejsze składniki o charakterze odżywczym, daje naszemu organizmowi kopa a co za ty m idzie doprowadza przykładowo do łatwiejszego wyjścia z przeziębienia, wzmacniają nasz narząd związany z odpornością.

Czym różnią się miody od siebie?

Produktów miodowych na regałach sklepowych jest z każdym rokiem więcej, lecz warto tutaj uważać, w szczególności szukając produktów o podejrzanie niskich cenach. Produkcja miodu jest na pewno droga, zatem nie ma szans na to, by wyjątkowo tani towar był prawdziwym miodem. Zbadać miód obecnie jest strasznie łatwo. Trzeba nabrać go niewielką ilość na łyżkę oraz pozwolić mu spokojnie opadać. Gdy posiadamy właściwy i prawdziwy miód wrzosowy, powinien się on delikatnie ciągnąć chudym ciągiem jak również gromadził w stożku na talerzyku. Miód sztuczny spada z łyżeczki i tworzy natychmiast kałużę.

Powiedzenie że miód można przechowywać naprawdę długi czas jest z pewnością fałszywe. Przyjmuje się, iż odpowiednio zabezpieczony miód, tutaj liczy się również trzymanie go w spiżarni bee-keeping-11-1491032 - Kopiazacienionej, będzie w stanie przechować się okres trwający do trzech lat. Najlepiej jest rzecz jasna konsumować miód zaraz z pasieki.

Wciąż powinniśmy pamiętać o tym, że naturalny miodek składa się z cukrów prostych, co oznacza, że posiada w sobie zachowane duże ilości siły energetycznej. Dorosła osoba nie powinna przyjmować go więcej niż kilka łyżek na dzień. Co więcej, miody to pyłki, toteż w szczególności w dzisiejszych czasach oczywiste jest, iż odkryjemy u siebie reakcję alergiczną na miód. Dlatego zanim skosztujemy trzeba uważać.

produkt jakim jest miód nie może być także podawany niemowlętom dlatego że taka ilość cukru może zaszkodzić. Jak dziecko osiągnie wiek 2 lat, najmłodsze pokolenie może spróbować miód w niewielkiej ilości.

Mając na uwadze wszystkie powyższe kwestie, można przejść do wyboru rodzaju miodu dla nas. – dolinalawendy.pl/4-miod-lipowy

honey-orchard-13-1402301Kika słów o rodzajach miodów

Istnieje bardzo wiele gatunków miodów, rozróżnianych zapewne przez pryzmat surowca, z którego został wytworzony, znany jest miód wielokwiatowy. Tożsamo zazwyczaj widzimy w sprzedaży rodzaje miodów:

Lipowy – o barwie żółtej z lekko zielonkawym zabarwieniem; miód lipowy zalecany jest dla ludzi z depresją, stanami na tle nerwowym jak również bezsennością; działa pomocniczo na gorączkę raz gdy dopadnie nas przeziębienie, jest skuteczny również w związku z cięższymi chorobami, można wymienić: zaatakowane oskrzela; jest to miód numer 1 na przeziębienie i grypę;

Rzepakowy – bezbarwny lub barwa lekko żółtawa; miód rzepakowy działa leczniczo na rany a także obrażenia oparzeniowe; wpływa korzystnie na działanie układu krążenia, obniża ciśnienie krwi a także daje możliwość leczyć miażdżycę; dobry przy problemach z drogami moczowymi; – dolinalawendy.pl/5-miod-rzepakowy

Wrzosowy – barwa bursztynu; miód wrzosowy leczy zapalenia jamy ustnej i gardła; pomaga na rozwolnienia jak również problemy z układem moczowym, czy też jest pomocny przy schorzeniach wątrobowych.