Pyłek z kwiatów lub spadź są to tworzywa służące za surowiec niezbędne w budowie jednego z najzdrowszych produktów naturalnych– miodu. W zależności od tego, który surowiec wykorzystano, mowa o miodzie:

• Nektarowym,

• Spadziowym,

• Mieszanym.

Klasę miodu możemy wyodrębnić zmysłowo. Miody różnią się od siebie kolorem: może być to barwa słomkowa bądź brunatna; miód spadziowy potrafi być zielonkawy. Miód naturalny będzie się krystalizował podczas trzymania w spiżarni.

Jeżeli chodzi o miody nektarowe, zazwyczaj w ojczystym kraju spotyka się rodzaje miodów: Rzepakowe, Gryczane, z Wrzosu, Wielokwiatowe, Akacjowe, Lipowe.

Wśród miodów spadziowych możemy wyliczyć takie miody jak:

• Miody ze spadzi drzew liściastych;

• Miody ze spadzi drzew iglastych.

Niezbędna dobowa dawka miodu to około 20 gr. Ilość o której mowa to 65 kalorii, czyli znacznie mniej niż jeżeli porównamy z dawką cukru o tej samej objętości. Miód do własnej diety powinni wprowadzać nawet niektórzy cukrzycy, choć oczywiście koniecznie powinno się skonsultować się ze specjalistą, aby dowiedzieć się czy cechy medyczne w tym wypadku będą przewyższać prawdopodobne ryzyko. Rozchodzi się tutaj w głównej mierze o to, że miód jest bogaty w witaminy C, A jak również witaminy z grupy B. Miody składają się na bardzo dużo mikroelementów i makroelementów. Dokładne własności prozdrowotne miodu zależą od tego, którą z jego wersji zakupimy:

• Miody akacjowe – posiadają pozytywny wpływ na kłopoty z układem moczowym oraz z układem nerkowym; regulują działanie układu trawiennego, mogą łagodzić jego zaburzenia i kurują choroby żołądkowo-jelitowe; stwierdzono pozytywny wpływ produktu jakim jest miód akacjowy akacjowego na schorzenia z zasypianiem;

• Miód gryczany – brązowawy typ miodu, który wykorzystuje się w przypadku problemów na tle nerwowym oraz całościowego wyjałowienia organizmu; ma prawidłowy wpływ na drogi moczowe, usuwa liczbę pojawiania się objawów chorobowych, wpływa leczniczo na schorzenia z kościami i bywa stosowany przy terapii złamań; powinny z niego czerpać korzyści osoby walczące z miażdżycą, mające kłopoty wiązane z oczami oraz schorzenia ze słuchem; – dolinalawendy.pl/12-miod-gryczany

• Miody spadziowe – są wyjątkowo ważne jako bardzo obfite źródło mikroelementów i makroelementów oraz składników odżywczych w tym również fosforu, magnezu, wapnia oraz potasu; cenione są za wyjątkowe cechy bakteriobójcze i wykorzystuje się je w przypadku poważnych zachorowań bakteryjnych, w tym przykładowo w razie gruźlicy; rozpoznane jest jego korzystne działanie w przypadku występowania schorzeń związane z układem krążenia, wspomaga serce a także narządy odpowiedzialne za odporność; polecany jest u ludzi cierpiących na nerwice;

Miód pomarańczowy – dzisiaj nadal nektar miodowy rzadko spotykany a co za tym idzie jedynie przywożony do Polski z krajów, w jakich rosną cytrusy. Tego miodu właściwości związane ze zdrowiem są mało znane, choć miód ten jest przepyszny a co za tym idzie wyjątkowo pachnie.

Miód jest szeroko stosowany w medycynie tradycyjnej jak również w kosmetyce, co nie powinno nikogo dziwić. Jest to jedno z najpopularniejszych domowych rozwiązań problemu zaziębień. Wyrabia się również z niego naturalne wytwory kosmetyczne, w tym też maski ochronne mające działanie odżywcze, nawilżające i regenerujące skórę. O jego użytkowaniu pod tego rodzaju postacią można dowiedzieć się w innych, bardzo szeroko pisanych punktach na naszym serwisie WWW.